Categories
Articole

De la psihologie în cabinetul psihoterapeutului

Când ne imaginăm cabinetul de psihologie, câteva dintre elementele care apar în cadru sunt canapeaua pe care stă clientul gata să exploreze experiențele stocate în mintea sa, fotoliul pe care stă psihologul care consemnează ceea ce aude și ceasul care ticăie și care anunță când începe și când se termină ședința. Cadrul terapeutic înseamnă mai mult decât atât.

Cine este psihoterapeutul?

La baza deciziei de a deveni psihoterapeut stau motive dintre cele mai diverse. Fie un film văzut, o carte citită, experiențele de viață, fie parcurgerea unui program de psihoterapie individuală, fie un mentor. Dorința de a-i ajuta pe ceilalți este unul dintre cei mai importanți factori care stau la baza deciziei de a deveni Psiholog. Psihologul este la bază Salvator și pe măsură ce se dezvoltă personal și profesional, imaginea de Salvator capătă noi repere și dimensiuni.

Urmează admiterea la facultate și parcurgerea elementelor teoretice și practice specifice domeniului. Facultatea este un prim pas în pregătirea profesională, de care depinde decizia de a continua în această profesie, pentru că parcursul psihologului nu se oprește aici.

După finalizarea facultății (3 ani de studii), psihologul urmează un stagiu de formare  de 2-3 ani, formare în psihoterapie (care include formarea de bază, sute de ore de dezvoltare personală, sute de ore de terapie individuală) și apoi supervizarea care durează 2 ani. Dacă nu punem la socoteală faptul că pentru fiecare specializare in parte, masterat, procesul este același ca și timp, un stagiu cel mai scurt de formare durează deci 8 ani. Costurile formării ca psihoterapeut ajung, dacă nu punem la socoteală facultatea care poate fi urmată la buget,  la cel puțin 7000 de euro (costul unui modul de formare este de aproximativ 150 de euro).

Deci, psihoterapeut devine acea persoană suficient de determinată să se implice în actul terapeutic, prin însușirea tehnicilor de lucru, prin acceptarea propriei ființe în programul de psihoterapie personală, prin investirea timpului și a banilor, totul pentru a-și exercita meseria, cu pasiune. In tot acest timp, psihologul conștientizează responsabilitatea pe care o are, el fiind cel care îl insoțește pe clientul său în vederea explorării și înțelegerii psihicului uman, sistemele cognitive, afective, comportamentale, pe scurt, existența.

Cine este clientul?

Clientul este pentru psihoterapeut, ceea ce este pacientul pentru medic. Este adevărat că nu vine oricine în cabinetul de psihologie. Este necesar un Eu suficient de puternic și de educat care să ia această decizie, într-un moment al vieții sale. Este necesară orientarea către acțiune și dorința de cunoaștere de sine, de schimbare și de dezvoltare. Cred că dacă s-ar cunoaște cu adevărat cine vine la psiholog, câți sunt cei care apelează la psiholog, atunci stereotipurile și prejudecățile care oricum pierd teren, nu ar mai exista. O clientă mi-a spus la un moment dat: ,,Dacă știam ce înseamnă psihoterapia, veneam mai demult.”

De ce costă atât de mult ședințele de psihoterapie?

Costul ședințelor de psihoterapie poate reflecta experiența terapeutului, dar nu este obligatoriu. Sunt psihologi care își permit să  mențină un preț de medie, sunt psihologi care percep un preț mai mic sau mai mare, astfel încât alegerea psihologului poate fi făcută și în funcție de acest criteriu. Rolul psihoterapiei nu este de a ruina, ci de a-și îndeplini obiectivul. De aceea, clientul poate stabili împreună cu psihoterapeutul frecvența ședințelor, astfel încât să își permită să urmeze acest demers. Psihoterapia centrată pe soluții, de exemplu, își propune îndeplinirea obiectivelor terapiei, într-un timp scurt, chiar dacă există stabilit dinainte un plan sau nu. Pe de altă parte, nu pot fi ignorate costurile pe care psihologul a fost dispus să le plătească pentru formarea sa ca profesionist.

Cât durează psihoterapia?

Psihoterapia durează atât cât clientul consideră că este necesar. Psihoterapeutul tine cont de ritmul clientului, responsabilitatea fiind în egală măsură: a psihoterapeutului, a clientului și a persoanelor de referință ale clientului.

Cui i se adresează psihoterapia?

Psihoterapia se adresează tuturor celor care vor să urmeze acest demers. Fie că vorbim despre persoane care doresc să găsească răspunsuri legate de dezvoltarea lor, fie persoanelor care trec printr-un impas. Psihoterapia este indicată în cazul problemelor de realționare, de comunicare, problemelor apărute în cuplu, problemelor specifice copiilor și adolescenților, probleme legate de gestionarea stresului, fobii, atacuri de panică, anxietate, depresie, tulburări ale somnului, tulburări de alimentație, tulburări comportamentale sau de personalitate.

Pentru aceasta este necesar să se apeleze la un psihoterapeut specializat, întrucât există mai multe metode psihoterapeutice. De exemplu, Psihoterapia integrativă, cea pe care eu o practic, include elemente ale mai multor școli terapeutice și oferă psihoterapeutului posibilitatea de a crea împreună cu clientul, strategia terapeutică personalizată, potrivită.

Cum aleg psihoterapeutul?

Alegerea psihoterapeutului este mai ușoară acum decât acum câtiva ani, pentru că rețelele de socializare facilitează acest demers. Mai mult decât atât, psihoterapeuții au site-uri unde pot fi găsite informații legate de formarea lor profesională și articole de specialitate. Recomandările primite din partea celor care deja au mers la psiholog sunt de un real ajutor.

Am observat că încrederea acordată celui care face recomadarea, usurează demersul psihoterapeutic pentru că un prim pas în relația cu psihoterapeutul este deja făcut.

Un lucru foarte important este verificarea dacă psihologul are aviz de liberă practică. Avizul se obține numai în urma atestării din partea Colegiului Psihologilor din România, prin respectarea legii 213/2004 emisă de Parlamentul României, privind exercitarea profesiei de Psiholog cu drept de liberă practică.Toți psihologii cu aviz de liberă practică pot fi găsiți în secțiunea RUP (Registrul Unic al Psihologilor) de pe siteul Colegiului Psihologilor din România.

Un gând:

Psihoterapia are nevoie de mai multă promovare și susținere în România.

Erna Constantin

Psihoterapeut